Els tallers participatius han perseguit els objectius següents:
- Sensibilitzar sobre la importància de la incorporació de la perspectiva feminista i l’ètica de la cura.
- Visibilitzar totes les experiències i veus.
- Diagnosticar de manera participativa l’estat de l’ètica de la cura i la perspectiva feminista.
- Identificar indicadors per a la guia i les recomanacions.
- Detectar les necessitats de les entitats en relació amb l’ús de la guia.
Es fan 5 sessions, de 2,5 hores cadascuna, on es treballen les temàtiques següents: L’ètica de la cura a les organitzacions de Lafede.cat; Efectes relacionals quotidians de la cura o no cura vers les persones de les organitzacions; Efectes de l’estructura, la cultura organitzacional i els lideratges en la participació, l’equitat i la inclusió; Mecanismes, accions i pràctiques per transversalitzar l’ètica de la cura, i Avaluació de les pràctiques de cures i mecanismes per garantir la seva continuïtat i sostenibilitat.
La recollida d’informació sobre el grau d’incorporació de la perspectiva de gènere i l’ètica de la cura es fa a través de tallers participatius, qüestionaris a entitats (alguns es responen de forma individual i altres de forma col·lectiva) i entrevistes personals a persones rellevants en l’impuls i l’aposta pel projecte.
S’obtenen respostes de 26 entitats i 72 persones. De mitjana, les entitats que responen al qüestionari estan formades:
- Per un 43% d’homes i un 57% de dones a les juntes
- Per un 39% d’homes i un 61% de dones a l’equip tècnic
- Per un 44% d’homes i un 56% de dones al personal voluntari
Pel que fa a les entrevistes, se’n fan tres: Míriam Acebillo, presidenta de Lafede.cat (2013-2017); Susana Agüera, tècnica de projectes d’Enginyeria Sense Fronteres, i David Bondia, de l’Institut dels Drets Humans de Catalunya (IDHC). Totes elles són persones representatives dels diversos àmbits de treball de Lafede.cat (pau, drets humans i desenvolupament).
La informació extreta d’aquestes entrevistes fa referència a les mancances detectades i les possibilitats de millora de cadascun dels àmbits treballats i està inclosa a l’apartat «Situació de les entitats» de cadascun dels eixos.