Recomanacions
Aquesta guia pot ser llegida i treballada individualment o en grup, però us recomanem:
- Llegir la descripció i la situació de l’entitat de manera individual per tal que tot l’equip tingui clar quins conceptes i problemàtiques aborda cada eix i la perspectiva des d’on serà abordat.
- Respondre el qüestionari d’autodiagnosi de manera individual, i compartir-ne els resultats.
- Fer l’exercici de reflexió grupal. Per fer-lo, us recomanem destinar un temps de qualitat, d’unes dues hores aproximadament, en què ningú no hagi de rebre trucades o ser interromput. És recomanable que una o dues persones prenguin el rol de dinamitzadores i facilitadores de la dinàmica. Aquest rol implica tenir cura de les persones i les relacions, garantir el temps de la dinàmica, facilitar que es puguin expressar totes les veus —fins i tot aquelles més difícils o que costin més d’expressar—, vetllar perquè regni en tot moment l’escolta empàtica i el no judici, i posar consciència sobre el que va passant al grup (moments de tensió, de tristesa, d’ús inconscient del poder i privilegis, persones que no parlen…).
- Posar en comú els resultats de l’autodiagnosi individual i les reflexions suscitades per l’exercici de grup. És normal que durant aquesta posada en comú apareguin idees d’accions per transformar allò diagnosticat, i que això generi malestar. Per tal que no es perdin i això generi més frustració en el grup, és important anar-les recollint i, fins i tot, calendaritzant. Us podeu descarregar aquest document per recollir-les, calendaritzar-les i assignar-los un responsable que us pot ser d’utilitat.
Al final de cada eix, trobareu un apartat anomenat «Més eines» amb materials (guies, manuals, enllaços a exemples de bones pràctiques…) i informació sobre entitats que us poden ajudar a treballar cadascun de les qüestions amb més profunditat o en algun aspecte concret.
Desitgem que aquest sigui l’inici d’un camí curós, ple de curiositat i ganes de transformar la vostra entitat per incorporar-hi l’ètica de la cura i la perspectiva feminista.